VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Doe de omgekeerde familiebank

Geplaatst op: 01-08-2018, 13:57:04

In FiscAlert leest u regelmatig over de mogelijkheden die de familiebank biedt: ouders lenen geld aan hun kinderen voor de aankoop van een woning en beiden profiteren ervan.

Dit kan natuurlijk ook de andere kant op, bijvoorbeeld als u de overwaarde van uw huis zou willen gebruiken voor inkomensaanvulling. Als uw kinderen over voldoende spaargeld beschikken, dan kunt u voor een deel van de overwaarde een lening aangaan bij uw kinderen.
U zit dan niet vast aan de strikte en soms verstikkende regels van de hypotheekverstrekker — als die al bereid is om u nog geld te lenen — en u kunt onderling afspraken maken. Bij zo’n ‘omgekeerde’ familiebanklening ontvangt u een deel van de overwaarde van uw kinderen en uw kinderen ontvangen van u een stevige rente. Zo is iedereen blij. Uw kinderen ontvangen een aanzienlijk hogere rente op hun spaargeld dan bij de bank en u doet meteen aan vermogensoverdracht zonder dat daarover schenkbelasting verschuldigd is. 

Belangrijk is dat u alles goed vastlegt, zodat u eventuele vragen van de Belastingdienst (zijn de voorwaarden uit de leenovereenkomst en de rente ten tijde van het aangaan van de lening marktconform) kunt beantwoorden.

Bron: zomer nieuwsbrief FiscAlert van 1 augustus 2018 op www.fiscalert.nl

Vorige pagina